Živočišná výroba v 1. čtvrtletí 2025: rostlo vepřové a drůbeží, mírný pokles u hovězího

13.05.2025 16:44

V prvním čtvrtletí roku 2025 bylo na jatkách v České republice vyrobeno celkem 115 269 tun masa, což představuje meziroční nárůst o 5,4 %. Růst táhlo zejména vepřové (+6,6 %) a drůbeží maso (+6,7 %), zatímco hovězí mírně kleslo o 1,3 %.

Nákup mléka od tuzemských producentů zůstal téměř beze změny (−0,1 %), bylo odebráno 806 milionů litrů mléka.

„Výroba vepřového masa na jatkách rostla již páté čtvrtletí v řadě a dosáhla úrovně posledního vrcholu z roku 2021,“ uvedla Renata Vodičková z Českého statistického úřadu.

Zároveň došlo k poklesu dovozu hovězího masa kvůli rostoucím cenám a naopak ke zvýšení vývozu živého skotu k porážce do zahraničí.

Přehled výroby masa:

  • Hovězí maso: 17 217 tun (−1,3 %), poraženo 55,5 tis. ks
  • Vepřové maso: 54 581 tun (+6,6 %), poraženo 571,4 tis. ks
  • Drůbeží maso: 43 452 tun (+6,7 %), poraženo 29 mil. ks (z toho 27,7 mil. kuřat)

Ceny zemědělských výrobců:

  • Jatečný skot: +20,1 %, býci 69,39 Kč/kg živě, 126,29 Kč/kg v mase
  • Jatečná prasata: −11,2 %, průměr 35,37 Kč/kg živě
  • Jatečná kuřata: +0,5 %, průměr 28,40 Kč/kg živě
  • Mléko jakostní třídy Q: +17,9 %, průměrná cena 12,86 Kč/l

 

 

Zdroj: Český statistický úřad