Složení krmných směsí se mění. Zemědělci hledají zdravější i udržitelnější varianty
Výživa hospodářských zvířat v České republice se postupně mění. Důraz se stále více klade nejen na ekonomickou stránku, ale také na zdraví zvířat, ekologickou udržitelnost a kvalitu živočišné produkce. Do krmných směsí se proto kromě tradičních složek začínají zařazovat také luštěniny, pivovarské kvasnice nebo například řasy.
Podle odborníků je hlavním cílem zlepšení životní pohody zvířat a vyšší efektivita krmiv. „Složení krmných směsí se mění ve prospěch ke snížení stresu organismu zvířete,“ uvedl Zdeněk Kubiska ze Spolku pro komodity a krmiva. Vladimír Plachý z České zemědělské univerzity doplňuje, že roste snaha stavět receptury na základě stravitelnosti živin. Přesto zůstávají hlavními faktory pro výběr složek cena a dostupnost surovin.
Čeští výrobci krmiv se navíc snaží snížit závislost na dovážených proteinových surovinách, především ze zámoří. Do směsí tak vstupují i vedlejší produkty potravinářství jako sladový květ, pšeničné otruby nebo pivovarské kvasnice, které mají výhodu nižší uhlíkové stopy.
Alternativními zdroji proteinů se stávají i řasy, fermentované bílkoviny nebo hmyzí moučky. Jejich využití je zatím omezené, do budoucna ale může jít o významný trend. Výrobci krmiv rovněž běžně používají doplňkové látky – např. okyselovadla a enzymy – které podporují zdraví zvířat a zlepšují využitelnost živin.
Odborníci očekávají, že podíl přírodních doplňků a nových technologií při výrobě krmiv poroste. Změny ve složení krmných směsí tak reflektují jak aktuální potřeby zemědělské praxe, tak budoucí výzvy spojené s udržitelností a bezpečností živočišné produkce.
Zdroj: Odborný a stavovský týdeník Zemědělec