Češi plýtvání potravinami vnímají jako problém, přesto ročně vyhodí stovky tisíc tun jídla
Plýtvání potravinami považuje za vážný problém 71 % obyvatel ČR, jak ukázal únorový průzkum společnosti STEM/MARK pro Ministerstvo zemědělství (MZe). Ročně však končí v odpadech českých domácností až 420 tisíc tun jídla, přičemž celkový potravinový odpad v Česku přesahuje půl milionu tun.
„To, že téměř tři čtvrtiny respondentů vnímají situaci jako vážnou a chtějí plýtvání jídlem zamezit, proto vidím jako velmi pozitivní,“ uvedl Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství MZe. Zároveň vyzval veřejnost, aby se nebála drobných změn: „S pomocí jednoduchých opatření, jako je plánování nákupů a správné zacházení s potravinami, může každý z nás významně přispět ke změně.“
Jak plýtvání omezit?
Důležité je:
- dodržování chladicího řetězce a správného skladování,
- rozlišení mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí,
- využívání celých plodů – včetně košťálů, natí nebo žeber zeleniny,
- vyhýbání se nahnilým či podezřelým potravinám, i při snaze o omezení odpadu.
Více informací spotřebitelé najdou na webu www.viscojis.cz, který provozuje Odbor bezpečnosti potravin MZe.
Mladí plýtvají více
Ačkoliv generace Z projevuje zájem o téma udržitelnosti, studie Wasteful generation Mendelovy univerzity ukazuje, že po osamostatnění plýtvají až o třetinu více než během soužití s rodiči. Pomoci jim má například edukační aplikace Nebuď Trash.
Kampaň #Safe2Eat pokračuje
Na téma bezpečného a udržitelného zacházení s potravinami navazuje i letošní ročník kampaně #Safe2Eat, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s MZe.
„Cílem kampaně je zvyšovat informovanost občanů o bezpečném stravování a podpořit informovaná rozhodnutí. Letos se zaměřujeme také na porozumění údajům na obalech a takzvané nové potraviny,“ dodal Fialka.
Inspiraci lze čerpat také z platformy Food Waste Institut při Mendelově univerzitě.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR